Rasen Pomeranian är behäftad med pälssjukdomar

vitpom

En av rasen Pomeranians ”allvarligaste” sjukdomar just nu är Alopecia X eller också kallad BSD Black skin Disease.

En orsak till spridningen av pälssjukdomarna är relativit nya uppfödare som inte har så mycket kunskap om vad som ligger i linjerna och som avlar på vackra Championhundar som ligger i stamtavlorna. En mycket duktig och framgångsrik uppfödare i USA sa en gång att alla framgångsrika Championhundar i USA och Canada har ”farligt” blod dvs dessa skall man avla försiktigt på. En annan orsak är äldre uppfödare som vill ta en ”genväg” till en vacker hund genom att avla på dessa vackra ofta nalleliknande Pomeranians som tyvärr ofta bär på BSD.

En del sitter i tron att de engelska och irländska Pomeranians skulle vara fria från pälssjukdomar, men så enkelt är det inte. Man kan nästan idag säga att så gott som alla blodslinjer är behäftade och det gäller verkligen att känna till stamtavlor och linjer då man föder upp rasen för att kunna föda upp en så sund hund som möjligt.

Tyvärr ser man allt oftare stamtavlor som är rena ”bomben” och som man redan utifrån kombinationen kan förutse att hunden skall utveckla en pälssjukdom.

En allvarligare sjukdom som kan förstöra rasen helt är Syringomyelia (SM) som är en ärftlig sjukdom som drabbar storleksmässigt små raser, i synnerhet cavalier king charles spaniel, griffon bruxellois, yorkshireterrier, malteser, chihuahua, dvärgtax, mellan- och dvärgpudel, bichon frise, mops, shih-tzu, pomeranian, staffordshire bullterrier, bostonterrier, fransk bulldog, pekingese och pinscher. (Den bakre skallgropens form skiljer sig mellan hundar med normal huvudform och hundar med kupolformat huvud.)

Det kan vara ytterst svårt att skilja mellan epilepsianfall och tecken på Syringomyelia, en del forskare menar att endast en MR-röntgen kan visa vilken sjukdom hunden lider av.

För en valpköpare är det rena djungeln att hitta rätt bland uppfödare, för att finna en så frisk valp som möjligt. Kolla in hemsidor och försök att få se så många hundar som möjligt som ligger i din tilltänkta valps stamtavla.

Läs mer om pälssjukdomar och Alopecia X hos Pomeranian HÄR

Läs mer om Syringomyelia HÄR  läs också forskare vill förbjuda

SVERIGES GULLIGASTE HUND

Kennel Black Orange’s och Tom Puss Pomeranian

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

HusdjurDetta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s