Att köpa en Pomeranian valp

valparna

Pomeranian valpar 8 veckor gamla 

Här hittar du nyttig fakta om Pomeranian. Att bli med valp – det är mycket du skall tänka på innan du beslutar dig för att skaffa dig en hundvalp.

Har du tid med valpen

Börja med att tänka igenom vad du vill göra med din hund, vill du ha en kompis, vill du hålla på med agility, vill du ställa ut hunden eller har du andra planer? Passar en Pomeranian in på dina planer? Jobbar du eller pluggar du hela dagar? Vem tar hand om hunden då du är i skolan/på jobbet? Har du småbarn i familjen,  då kanske en så liten hund som en Pomeranian inte är den mest lämpliga, kanske du skall tänka på en Spaniel i stället? Är någon i familjen allergisk, skaffa då akvarium i stället, det är synd om du måste sälja valpen vidare pga av att du inte tänkte dig för innan du köpte valpen.

 

Ekonomi runt valpköp

img_5387En Pomeranian valp kostar idag allt mellan 28 – 40.000 sek, därtill kommer veterinärbesök så som vaccinationer och dra ut mjölktänder, som sällan lossnar av sig själv på denna ras. Dra ut mjölktänder görs vid ca 6 månaders ålder och kostar mellan 1500-4000 kr beroende på klinik (fråga uppfödaren om råd).  Veterinärbesök är dyra ifall att din hund blir sjuk på riktigt. Du bör skaffa dig en bra hundförsäkring, där rekommenderar jag IF veterinär extra som har en självrisk på 2500 sek och täcker skador upp till 50.000 sek. Tex  om din hund behöver opereras och vi säger att det går på 32000 sek så betalar du 2500 sek och försäkringen 29.500 sek! Förutsatt att skadan godkänns av försäkringsbolaget. Andra bolag har en självrisk på ca 1400 sek + 25% del av operationskostnaden.  Hade du haft denna försäkring så hade du själva betalat först 1400 sek och sedan 25% av 30600 dvs 7650 sek och försäkringsbolaget skulle stå för 22950 sek. Du hade alltså fått lägga ut 9050 sek mot de 2500 som du skulle lagt ut om din hund varit försäkrad hos IF. En bra försäkring kostar omkring 4000-6000 sek per år, men du tjänar på det i slutändan jag lovar, du vet aldrig vad som kan hända en livlig liten Pomeranian valp eller en busig vuxen hund. Läs mera HÄR om hur mycket en hundvalp kostar under hela sitt liv! Inköpssumman är bara en liten del av vad hunden kommer att kosta dig under sitt liv.

 

IMG_1718Olika typ av Pomeranian och sundhet

Då du är på det klara med vad du vill med din valp så är det dags att börja leta efter en uppfödare. Kennlar hittar du genom deras hemsidor på internet, där du kan se kennelns alla hundar på bild och få en uppfattning om vilka hundar du gillar bäst. Detta gör du för att få en inblick i vilken ”slags” Pomeranian du vill ha.(Se upp för oseriösa uppfödare läs hur illa det gick för en köpare här )

Följ Pomeranian Grace & CO på Youtube här 

Rasen har vägt omkring 12-15 kg för lite mer än 100 år sedan och därför finns det än idag flera olika storlekar på Pomeranian. Allt från 1,5 kg upp till ca 4 kg, de ser även lite olika ut också, en del har lång nos andra har kort nos.

En valp på 9 veckor skall väga runt 900 till 1200 gram, en för liten valp kan betyda att den är sjuk eller inte livskraftig! Det finns inga mini Pomeranian, det är bara oseriösa uppfödare som hittat på det och tar avskyvärda priser för valpar som inte är livskraftiga!

En allt för liten hund eller allt för kort nos är inget att sträva efter, det kan ge andningsproblem för din hund senare i livet, även om det ser sött ut med en ”nalle” så är det inte sunt för hunden. En kort nos kan ge luftrörs kollaps / Trakeakollaps vilket förekommer hos rasen Pomeranian, läs mera här. De hundar med kort nos och allt för rund skalle (nalletyp) kan få vattenskalle, man kan också se sjukdomen här hos en del Pomeranian hundar.

codyfebru

Pälsvård av Pomeranian

Pomeranian badas var sjätte vecka i Chris Christensen Spectrum one schampo som är för pälsar som kräver krispig textur och volym.  Och i Chris Christensen Spectrum One Conditioner som reparerar och skyddar utan att göra pälsen mjuk. Denna conditioner är speciellt framtagen för pälsar som kräver krispig textur och volym.

Den engelska typen av Pomeranian har en lättare benstomme och är ”klenare” bygd, medan den amerikanska typen ofta har tjocka ben med mycket päls på benen. Den amerikanska typen är ofta större än den engelska och har oftast en större päls. En uppfödare kan aldrig lova dig hur stor din valp blir som vuxen, då rasen en gång varit en hund på 15 kg ser man fortfarande idag spår av detta i aveln och en stor del av hundarna ”drar” iväg och växer sig högre än 22 cm. Vi vill påstå att den större typen av Pomeranian oftast är sundare än den lite mindre. Inte minst i avel då de mindre tikarna oftare får problem med förlossningar och behöver kejsarsnittas. De större hundarna har ofta också en bättre tandstatus och får behålla sina tänder längre än de mindre exemplaren av rasen. Tandlossning och tandsten är ett problem i rasen, läs mer här.

IMG_1876

Vill du ha en valp för utställning bör du försöka finna en uppfödare som avlar på så rastypiska hundar som möjligt, dvs den attraktiva storleken på utställningshundar är ca 21 cm hög. Uppfödaren kan dock aldrig garantera dig en Champion, du köper alltid en valp för sällskap men en duktig uppfödare kan säga om valpen ser lovande ut eller inte.

Tik eller hane

Det är svårare att få köpa en lovande tik än en hane då de flesta uppfödarna behåller tikarna själva. De föds omkring 1-4 valpar i kullen och dödligheten ligger på ca 33%, så det är ingen ras för nybörjare ifall du vill börja föda upp rasen.  Det är heller ingen ras där man tjänar några pengar även om små hundar har blivit en modefluga, tänk dig att ett kejsarsnitt kan kosta upp till 30.000 sek om det görs på en helg. Du kan vara tvungen att stanna hemma flera dagar eller veckor med en kull om något går galet. Hanen har den vackraste pälsen året om medan tikarna fäller två gånger årligen i samband med löp, så vill du ha en hund med vacker ståtlig päls är valet en hanhund.

Renrasig Pomeranian

Om du har tänkt dig att skaffa dig en renrasig Pomeranian valp eller kanske en vuxen hund så skall du kontrollera att säljaren har ett godkänt kennelnamn hos Svenska kennelklubben. Där finner du viktig information om rasen och eventuella sjukdomar (alla raser har sina svagheter) du finner också de flesta sjukdomar i menyn till höger här på Dog News.

indy

Leta på internet efter så mycket information om rasen som möjligt, det finns en del att läsa även om mycket är på engelska. Du kan också läsa en del om Pomeranian hundens rashistoria på länkarna HÄR och också HÄR följer en länk till.

Grevinnan Blanche Bonde på Kennel Tjolö på Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun, startade i början av 1900 talet uppfödning av Pomeranian (eller Dvärgspets som det hette på den tiden). Grevinnan var den första uppfödaren  i Sverige att importera rasen från England, hon födde framförallt upp svarta Dvärgspetsar. Grevinnan födde upp flertalet Champions och var mest framgångsrik med sina spetsar under 1920-talet.

Håkan Olhage, på Kennel Black Orange’s har haft den stora äran att få visa upp och presentera rasen Pomeranian på Tjolöholms Slotts årliga Skördefest, sedan den 6-7 oktober 2012. Kennel Black Orange’s har representerat rasen år 2012, 2013, 2014, 2015 och 2016 på Tjolöholms slott!

Val av uppfödare

Kolla runt på olika kennlars hemsidor, hemsidan är kennelns ”skyltfönster” utåt, en proffsig hemsida med vackra foton på kennelns hundar säger mycket om kenneln för övrigt. Välj en etablerad uppfödare som bedriver laglig hunduppfödning med kenneltillstånd och har hållit på i många år (helst över 10 år för att ha tillräcklig kunskap), som har god erfarenhet av rasen och som hjälpa och stötta dig med din valp!  Då Pomeranian är en ras som skall trimmas så behöver du även lära dig grunderna för trimning eller få hjälp av uppfödaren. Det finns också några uppfödare runt om i landet som trimmar mot ersättning. Du skall tänka på att en Pomeranian behöver allmän pälsvård några gånger i veckan och bad ca var 4-6 vecka. Se upp för oseriösa uppfödare, läs vad som kan hända här

bsdSjukdomar i rasen

Det bästa är om du får träffa valpens mor och far redan innan du bestämmer dig för att köpa valpen, då vet du vad du har att vänta av din valp.

Idag finns pälssjukdomarna BSD eller Alopecia X i alla Pomeranian hundar, det kan inte sägas att någon Pomeranian är fri från sjukdomen i sina gener!

Hör med uppfödarna om valpens föräldrar har pälssjukdomar, så som BSD eller Alopecia X, eller Patella (knäledsfel) läs om studie gjord om Patella här eller eventuella hjärtfel, epilepsi eller Syringomyelia (dödlig sjukdom) eller finns det andra sjukdomar i linjerna? Tyvärr är inte alla uppfödare öppna med rasens sjukdomar, du behöver få så mycket fakta som möjligt även om eventuella sjukdomar som kan ligga i rasen för att vara förberedd på vad som eventuellt kan ske. Ingen avlar medvetet på sjuka hundar men det kan drabba alla individer!

Färger

Färgen har ingen betydelse, vita hundar får också BSD, läs mera HÄR I länkarna i menyn till höger finner du de flesta sjukdomar som drabbar rasen Pomeranian. Ca 10 % av de svenskfödda Pomeranian valparna utvecklar sjukdomen Alopecia X medan upp till 60% av de Amerikansk- och Canadensisk födda Pomeranian hundarna insjuknar.

ögon

Vita Pomeranian hundar får oftast ett tråkigt uttryck då ögonen rinner på en Pomeranian, så bildades det missfärgningar under ögonen på en vit Pomeranian. Missfärgningarna är svåra att få bort så de vita Pomeranian hundarna ser alltid lite rödbruna ut under ögonen, vilket förstör deras uttryck.

Färger i övrigt så skall en brun Pomeranian vara hel brun inga vita fläckar är tillåtna, samma gäller svarta hundar, det skall inte finnas skiftningar i brunt,  inga gråa eller vita tecken i pälsen. Hundar som är Black & tan är svart med röd – brunt. Själva tanteckningen är extremt precis på en korrekt black & tan mönstrad hund. Tanfärgen återfinns som runda ringar runt morrhåren på kinderna, insidan av örat, runda ringar runt ögonbrynen över ögonen, rött kring munnen och runt analöppningen. Tan på fötter och en bit upp på benen. Om färgerna avviker från ovan så är det färgfel.

tigerKunskap om rasen

En  Pomeranianvalp är väldigt envis och behöver uppfostran, trots sin lilla storlek är det ”mycket” hund i en liten förpackning.Vi rekommenderar INTE en Pomeranian som första hund, man behöver ha hundkunskap för att uppfostra en Pomeranian! Valpen gör som alla valpar gör, den biter gärna sönder saker, möbler tapeter etc, den biter gärna dina fingrar och hänger i dina strumpor och busar runt. Det kan hända att den aldrig slutar bita sönder sin bädd om man tex köper en fin Biabädd så kan det hända att hunden biter sönder den ganska fort. Vi rekommenderar därav att man använder en transportbur som säng, där man lyfter av dörren och låter transportburen stå öppen på golvet med en skön fleecefilt inuti.

Då du är helt säker på att du vet så mycket som möjligt om rasen och om den valp du tänker köpa kan du känna dig trygg. Be att uppfödaren talar om vilka saker valpen behöver, så som transportbur, borstar, klosax, schampoo, mat, leksaker och annat nödvändigt innan du hämtar hem valpen.

Vad följer med valpen 

En renrasig Pomeranianvalp skall vara registrerad hos kennelklubben då du köper den. Du skall få med en stamtavla utfärdad av kennelklubben samt ett veterinärintyg på att hunden är frisk, intyget får inte vara äldre än 7 dagar. Du skall också få ett vaccinationsintyg samt ett intyg på att valpen är chipmärkt eller tatuerad. Du bör också få med lite hundfoder samt information om vad valpen äter och dess dygnsrytm, samt eventuell gosefilt med lukt av mamma och kullsyskon.

TÄNK PÅ ATT en hundvalp behöver mycket sömn, läs om hur mycket sömn en hund behöver här 

img_5222

Att reservera valp – hur går det till 

OM du står i kö hos flera uppfödare samtidigt – var uppriktig med det till uppfödaren!

En seriös uppfödare lägger ner mycket tid på sina valpköpare. De försöker lära känna dem och hjälper till att bestämma vilken valp som passar dig. Uppfödaren vill att både du och hunden ska passa ihop och få ett härligt liv tillsammans.

Att plötsligt oförklarligt tacka nej eller inte svara på mejl eller samtal, efter att valpen är tingad, är inte okej! Kanske blev konsekvensen också att en annan valpköpare fick nobben och tog sitt andrahandsval, eftersom du var före i kön. Kanske var anledningen till att uppfödaren gjorde en parning just nu att så många hade sagt sig vilja ha valp just nu och plötsligt finns inte seriösa köpare till alla.

Givetvis kan förutsättningar plötsligt ändras, så att det inte blev realistiskt med ett planerat valpköp. Men var då ärlig och tala om det så fort som möjligt. Det tar inte många sekunder att skicka ett mejl eller ett sms  –  det ger uppfödaren mycket bättre förutsättningar att hitta en ny, lämplig ägare till valpen.

En bra uppfödare är guld värd och kan vara till stor hjälp genom hela ditt hundägarskap. Ta vara på en seriös uppfödare!

VIKTIGT – TRÄFFA MOR TILL VALPEN I HEMMILJÖ för att vara säker på att valpen INTE är insmugglad och sjuk! Läs mera HÄR Se upp för falska annonser på internet läs mera här 

Lycka till med din drömvalp!

Läs mera om Pomeranian hundar och kontakta gärna, om du är intresserad av en valp från kennel Black Orange’s www.blackoranges.se Du får hjälp stöd och råd under hela valpens livstid!

Valparna och hundarna på denna sida är uppfödda av Kennel Black Orange’s en liten seriös kennel där man sätter valpköparen och tikarna i centrum där kvalité går före kvantitet. Kennel Black Orange’s ger sina tikar en lång vilopaus mellan valpningarna. (bilderna på de vita Pomeranian hundarna kommer från USA)

IMG_4172.JPG

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur


Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s