Hundförsäkring & 4 andra tips om hur du skyddar din hundvalp

hundblogg

Ska du skaffa hundvalp? Då är det mycket som du måste tänka på, för att valpen och du själv ska trivas. Hundvalpar är känsliga små saker som du måste ta väl hand om. En del saker är kanske självklara – för den som är van vid hundar. Listan nedan är dock tänkt för den som inte haft hund tidigare, inte främst för den som redan vet. Att skaffa sig en hundvalp är lite som att få en bebis, den klarar sig inte själv och det är mycket jobb med den. Men som alla hundägare vet så är det ju värt all tid, pengar och möda som den kräver!

Hundförsäkring

Hundar täcks inte av den allmänna sjukvården. Det är någonting som är lätt att glömma, men hundar kan också att komma att behöva sjukvård och den är inte gratis. Att försäkra sin hundvalp är det enda rätta att göra, för även om man inte tror det så kan till och med en valp bli sjuk, med veterinärkostnader på tusentals, tiotusentals, ja till och med över hundra tusen kronors kostnad. En bra hundförsäkring finns bland annat hos Svedea Försäkringar. Genom en hundförsäkring så skyddar du inte bara din valp utan även din plånbok.

Trappgrind

Av naturen så är de flesta valpar glada, livliga, tillgivna och nyfikna. Livlighet och nyfikenhet är någonting som lätt kan leda till problem. Trappor, balkonger och andra utrymmen kan vara farliga för valpar (och vuxna hundar). Med en trappgrind så hjälper du din valp att hålla sig säker, även när du inte har den under uppsikt eller inte är hemma. Trappgrindar kan också användas för att hålla valpen borta från utrymmen som kanske inte är farliga för den men där den ändå inte får vistas av olika anledningar.

Sele

Hur ska man hålla sin hund kopplad? Hundhalsband, ofta i form av strypkoppel, var länge normen. Men det är inte det snällaste sättet att leda sin hund på. Det är bara att prova på själv och se hur det känns att ha ett koppel runt halsen som någon drar i. Dessutom kan det ofta leda till att hunden skadar nacken. En sele är ett mycket bättre sätt att leda sin hund på. Var snäll mot din valp och skippa koppel genom att skaffa en hundsele!

Identitetsbricka

Hundar har en egen vilja och det är inte omöjligt att de springer bort. Har hunden en identitetsbricka, med ditt namn, adress och telefonnummer på, så kommer det att bli enklare för den som hittar den bortsprungna hunden att ”lämna tillbaka” den. Identitetsbrickan fästs enkelt i ett hundhalsband (som hunden kan ha även fast du använder sele), men hunden bör även märkas med ett mikrochip som enkelt opereras in i hunden.

Veterinärbesök

Ett besök hos veterinären är någonting som bör göras ganska tidigt. Dels för att kontrollera valpens hälsa i allmänhet, men också för information om saker som avmaskning, vaccination och märkning med mikrochip. Hundar brukar inte tycka om veterinärbesök, så var lite extra snäll mot den när det är dags, både före, under och efter besöket. Veterinärbesök bör göras regelbundet, även om hunden kanske inte tycker att det är det roligaste i världen.


Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s