Gott Nytt År till Er alla

snokort-41

Vi önskar Er alla ett riktigt Gott Nytt År 

I år har vi som vanligt köpt nyårstenn, det är tenn formade som små hästskor som man låter smälta i en speciell tennspade över öppeneld. Då tennen är smält häller man den i en hink fylld med vatten, då bildas det ett föremål som kan se ut hur som helst, ofta liknar föremålen båtar, skepp eller segel. De kan även ta formen av olika djur, bara fantasin sätter gränser för vad man tycker att föremålet liknar till.

Seden att stöpa nyårstenn kommer sedan gammalt från Finland och lever kvar ännu idag. Inför det nya året ville man spå, man smälte då tenn och hällde det i kallt vatten för att i skuggan från ett stearinljus kunna studera de former som då bildas;
en båt betyder resa, en ring giftermål, små smulor pengar, och så vidare.

Nyårstenn säljs i varuhus, även i Sverige kan man finna tenn i utvalda affärer.

Jag lovar att lägga in bilder på våra tennskulpturer efter nyårsnatten. Man brukar stöpa tennet vid 12 slaget och vid stöpningen ropar man högt namnet på den person som står på tur att stöpa. Jag måste ju stöpa tenn för hundarna också, för att spå om det blir någon framgång i ringen i nästa år, eller om det blir några valpar…….små stjärnor kanske.

Ta hand om Era hundar under dagen, håll dem kopplade absolut inga promenader utan koppel och är d osäker så håll hunden i dubbla koppel så den inte springer bort under årets sista dag på grund av att den blir skrämd av alla fyrverkerier.

tenn

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

pn45rd

SVERIGES GULLIGASTE HUND

Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gott Nytt År till Er alla

  1. Hanna skriver:

    Hej,
    Har du något tips på var man kan köpa tenn i den formen? Har letat på nätet, men inte hittat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s