Varning – valpar förvaras i trånga tyghagar

canvasbur.jpg

En hundvalp som är under 35 cm hög skall ha en valphage / box som är minst 2 kvadratmeter stor. En canvashage/tyghage i den mindre storleken har oftast en diameter på 120 vilket ger en yta på 1,13 kvadratmeter och strider mot regelverket.

Ofta läser man på forum om nyblivna valpköpare som blivit tipsade av uppfödare eller andra hundägare om de populära canvashagarna / canvasburarna / tyghagarna. Det är populärt att stänga in valpen i dessa tyghagar om natten men även under dagstid, detta är inte tillåtet enligt lagen.

Det är alltså förbjudet att förvara en hundvalp i en canvashage/tyghage som är mindre än 160 cm i diameter (måttet från ena sidan till den andra) i hemmet. Dessutom skall valphagen ha normal takhöjd.

Enligt 1 kap. 14 § Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2008:5, saknr L102) om hållande av hund och katt, får hundar och katter inte förvaras i bur utom vid följande tillfällen.

1. Hundar och katter får förvaras i bur på utställning, tävling och prov samt vid träning inför tävling. Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hundar ska rastas minst varannan timma.
2. Vid transport i samband med tävling samt vid träning inför tävling, får hundar på tävlings- respektive träningsplatsen samt till och från tävlings- och träningsplatsen övernatta i transportmedlet.
3. I samband med jakt får hundar förvaras i bur max 8 timmar per dygn om de rastas minst var tredje timme.
4. I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur. Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla.

Som bur räknas förvaringsutrymmen som inte uppfyller minimimåtten för box.

I 2 kap. 24 § L102 anges minimimått på boxar för hundar. Boxarna ska ha normal takhöjd. Du hittar måtten på denna länk eller i föreskriften här.

Minst så stora ska boxar/rum vara för hundar
Här ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara, räknat i kvadratmeter, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Boxen får gärna vara större man aldrig mindre än måtten i tabellen nedan.
Hundens mankhöjd

Antal hundar

< 25 cm

25-35 cm

36-45 cm

46-55 cm

56-65 cm

>65 cm

1 2 2 2,5 3,5 4,5 5,5
2 2 2,5 3,5 4,5 6 7,5
För varje ytterligare hund ökas ytan med 1 1 2 2 3 3

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

 

SVERIGES GULLIGASTE HUND

Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s