Synen på färskfoder

Allt flera hundägare väljer att ge sina hundar färskfoder, för välmående, friska och livsstarka hundar.

Vi ringer upp Olle Ekman, grundare till familjeföretaget  Fodax Foder, och som tillverkar färskfoder av enbart svenska produkter/råvaror.

fodaxolle

 Olle är på Fodax fabriken i Nässjö då vi ringer upp, men han tar sig tid att dela med sig av sina erfarenheter runt färskfoder. Han är som ett helt uppslagsverk, då han berättar om färskfoder och vikten av rätt sammansättning för att hundarna ska må bra.

En idé förverkligas

Då Olle Ekman hade studerat foderlära och hade en gedigen bakgrund inom branschen, startades i början av 90 talet produktionen av färskfoder till hundar. Produkterna såldes från början från mun till mun metoden. Ingen marknadsföring har gjorts. Den bästa marknadsföringen har varit friska livsstarka hundar och nöjda hundägare.

Olle berättar hur man första gången lastade en lastbil full  med 4,5 ton färskfoder och körde upp till Kiruna. Eftersom det ej fanns frysbil, fick  lastbilsflaket täcktes med isolerande presenningar. I Norrland fanns den svenska eliten av draghundsägare, och hela lasten med färskfoder överlämnades till dem.

Sammansättningen av färskfoder

Färskfodret bestod då av råa produkter, kyckling, nötkött, griskött och fisk.  Helst ville också draghundsägarna att fodret skulle innehålla lax eller säl för fettets skull. Kolhydrater i form av spannmål tillsattes för att få ett mera stresståligt foder.

Vid den tiden var det svårt för draghundsägarna att få tag på färska råvaror i Norrland. Hundarnas foder bestod mest av viltkött från renar vilket är ett väldigt magert kött och inte lika bra till tävlingshundar som måste vara stresståliga och uthålliga. Hundarna skulle orka mer,  inte bara första dagen på tävlingarna utan dag två och tre var minst lika viktiga att orka.

Det visade sig att  draghundsägarna var nöjda med färskfodret till sina hundar. Hundarna orkade mera och magarna blev stresståligare.  Ryktet spred sig om fodret och en tid efteråt kom förfrågan från en  jägare i Västerbotten som ville bli återförsäljare av Fodax färskfoder. Det blev starten på många långa transporter av Fodax färskfoder upp till de Norrländska hundarna.

Färskfodret utvecklades för att passa hundarnas arbete, utifrån draghundarnas prestationer, tiden och orken mättes på hundarna och utifrån det tillsattes kolhydrater och fett. Vid vila fick hundarna inte lika kraftigt foder. En annan sammansättning färskfoder gjordes för att anpassas till jakthundarnas behov.

 Fodaxbil

Fodax har alltid levererat sitt foder direkt till kund, inga mellanhänder har funnits. Idag levereras fodret i moderna frysbilar.

Vad är färskfoder

Färskfoder är råa produkter som är djupfrysta. På Fodax köper man frysta råvaror från slakterierna och allt mals fruset i en kutter. Alla produkter blandas i minusgrader och åter fryses. Olle tror att de är ensamma om att blanda sina produkter frysta.

Hur har färskfodret ändrats under åren

Sammansättningen på fodret har blivit mindre fett. Fodret är idag anpassat efter sällskapshundar, brukshundar och jakthundars behov medan i början var det enbart anpassat för draghundar.

Försäljningen av färskfoder till vanliga hundägare kom igång mindre än 10 år efter att draghundsägarna startat med användning av fodret till sina hundar. Hörsägen om kvalitén och nöjdheten fick många hundägare att vilja prova. Det behövdes inget internet för att sprida budskapet om färskfoder, ryktet från mun till mun fungerade som den bästa marknadsföringen.

Efterfrågan på färskfoder till hundar ökar

Olle är säker på att efterfrågan på färskfoder har ökat, (gärna svensk producerat) eftersom det minskar veterinärkostnaderna då råa produkter med hög bakterieflora, ger hundarna ett bra immunförsvar.

Vid varje måltid får hunden bakterier i sig, genom att äta färskfoder, vilket håller hunden frisk. Ju tidigare man börjar ge färskfoder till valpar ju stabilare immunförsvar får hunden.

Den största kategorin som ökar idag av användare av färskfoder är sällskapshundar och utställningshundar avslutar Olle med.

 fodax2

Vi får också med oss några råd om utfodring och tackar sen för att Olle tog sig tid att berätta. Vi blir också inbjudna till fabriken i Nässjö, vi ska göra allt för att få till ett besök under sommaren. Det hade varit intressant att få se hela processen från början till färdig produkt.

 

I samarbete med Fodax Foder

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#fodax #färskfoder

#pomeranian #kennelblackoranges #dvärgspets #sverigesgulligastehund #instagram #köpahund #köpavalp #köpapomeranian #pomeranianvalp #hundvalp #MyDog2018 #mydog #hundutställning #göteborg #svenskamässan #pixie #bästapomeranianHusdjur

Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s