Fukteksem, getingstick och fästingar: Här är de vanligaste sommarfarorna för ditt djur

madick vatten

Sommaren är äntligen här och många av oss har väntat på att tillbringa tid ute i naturen. Men med värme, utomhuslek och bad kommer dock en del risker för djuren. Nu presenterar FirstVet de faror de får flest frågor om under sommaren. Företagets veterinärer tipsar även om hur du ska agera om olyckan är framme.

– Fukteksem, värmeslag och fästingar är bara några av flera risker som djuren utsätts för under sommarmånaderna. Det är därför bra att vara lite uppmärksam på hur djuret mår och beter sig. Det kan också vara bra att tänka förebyggande, om du exempelvis vet att det ska bli varmt bör du inte motionera med din hund mitt på dagen. Eller om du vet med dig att din hund kommer befinna sig i områden med fästingar bör du ge hunden förebyggande behandling, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Fukteksem Under sommaren är fukteksem vanligt, framför allt hos hundar som har tät päls och hos de som av någon anledning kliar/slickar/naggar sig själva. Mindre fukteksem går i vissa fall att behandla hemma genom att raka bort pälsen över det drabbade området och tvätta dagligen med antibakteriellt schampo eller lösning. Om hunden har mycket ont eller om fukteksemet inte lugnar sig trots behandling under ett par dagar bör man kontakta veterinär.

Getingstick Enstaka stick från getingar är sällan allvarliga för hundar. Det är dock bra att hålla hunden under uppsikt efter att den blivit stungen eftersom en del hundar kan drabbas av en allergisk reaktion. Om hunden blivit stungen av flera getingar eller i munnen bör veterinär kontaktas. Likaså om hunden blir trött, får svårt att andas, munslemhinnorna ser bleka ut eller om den reagerar starkt på annat sätt.

Fästingar Om ditt djur löper risk för fästingbett är det viktigt att skydda den mot smitta genom att använda en förebyggande behandling mot fästingar. Om djuret blir biten av en fästing gäller det att plocka bort den så fort som möjligt. För detta rekommenderas fästingborttagare eller pincett. Lägg inte olja, smör eller liknande på fästingen. Det finns då en risk att den kräks och på så sätt överför smittämnen.

Topp tio: De vanligaste frågorna till veterinär under sommaren

1. Fukteksem 21 %

2. Getingstick 12 %

3. Fästingbett 8 %

4. Förtäring av olämplig mat 8 %

5. Klåda 7 %

6. Skärsår 6%

7. Värmeslag 6 %

8. Huggormsbett 5 %

9. Svampinfektion 5 %

10. Insektsbett 4 %

För att läsa om samtliga sommarfaror, besök firstvet.se

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#hund #hundar #hundblogg  #valpning #hundvalp  #dvärgspets #kennelblackoranges  #sverigesgulligastehund  #blackoranges #pomeranian #hundar #cody #bambi #anicuraHusdjur

Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fukteksem, getingstick och fästingar: Här är de vanligaste sommarfarorna för ditt djur

  1. Leila skriver:

    Jag vill ha en mikropomenira som är mindre än ett år gammal🐶

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s