
Patella är lika med knäskål och luxation är en urledvridning. Patellaluxation är alltså när knäskålen hamnar ur led. Det är en av hundens vanligaste ortopediska sjukdomar och förekommer allra mest hos småhundar. Patella graderas mellan 0 till 3, där 0 är normalt, det vill säga att knäskålen inte förflyttas. Grad 1 kan den flyttas vid manipulering, men återgår till normalt läge av sig själv. Grad 2 kan knäskålen förflyttas både vid manipulation och av sig själv. Grad 3 är knäskålen permanent i fel läge (luxerad) och kan inte förflyttas tillbaka till normalt läge.
Symtom
En del hundar visar inga symtom alls och är smärtfria medan andra har allvarliga symtom. Symtomen kan röra sig om allt från enstaka hoppsasteg eller lindrig hälta till knäande gång och smärta hos hunden. Med tiden kan hunden få värre problem med pålagringar i leden (artros).
Orsak
Försvagning i strukturen kring knäskålen, exempelvis i leder, muskler och ligament samt utvecklingen av skelettets vinklar och form i hela bakbenet har stor betydelse för uppkomsten av patellaluxation. Sannolikheten är stor att patellaluxation är ärftligt.
Vad kan jag göra själv?
Se till att hålla din hund i god kondition och välmusklad. Övervikt belastar knäna ännu mer och kan förvärra problemet. Källa: Agria
Så skall du ta hand om din Pomeranianvalp för att undvika Patella
På en liten valp är det mycket utrymme mellan knä och andra leder. De mellanliggande utrymmena består av brosk och det tar upp till två år för brosket att ersätts av ben.
Om man börjar känna efter patella i ung ålder på en valp, så kan man ”förorsaka” patella på valpen eftersom brosk är flexibelt. (Känn hur flexibel det är på näsan eller örat). Om en veterinär börjar känna efter patella för tidigt kan han manuellt lyfta patellan ur led.
En diagnos av Patella Luxation ges ofta i ung ålder eftersom det fortfarande finns flexibilitet i lederna. Det händer också regelbundet att ägarna inte tar tillräckligt hänsyn till flexibiliteten och går promenader med valpen, medan detta är extremt dåligt för hunden.
En 10 veckor gammal valp får gå högst i 10 minuter (5 fram och tillbaka) för att förhindra att deformationer bildas. En annan faktor är att springa efter en boll, klättra i trappor, hoppa upp eller ner ur soffan, ryck i kopplet, korta snabba svängar och hundens häftiga lekar kan alla orsaka Patella Luxation. När du köper en valp måste du ta hänsyn till detta.
Även om båda föräldrarna testas och är fria från Patella Luxation, kan valpen fortfarande få det på grund av felaktig uppfostran eller en veterinär som manuellt luxerar patella.
Råd för kirurgi ges ofta, men kan förhindras 9 av 10 gånger genom att ge din hund rätt uppfostran. Att träna din hund att gå bredvid dig i koppel, springa lös, gå raka sträckor, simning är allt som främjar muskler.
Dessutom kan du också ge kosttillskott som stimulerar muskeluppbyggnad. Muskulaturen säkerställer att knäskålen förblir på plats.
SVERIGES GULLIGASTE HUND
#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg