Köpa valp – Pomeranian avel på Patellaluxation

Foto: Kennel Black Orange’s

Pomeranian hundar kan ha patellaluxation eller patella eller också kallad PL. Patella kan vara väldigt smärtsamt för hunden och inte sällan rekommenderar veterinären en dyr och smärtfylld operation med en lång rehab.

Du som planerar att köpa en Pomeranian valp kan på Svenska kennelklubbens sida hunddata under ”veterinär” se om föräldrarna till en valp är undersökt av godkänd veterinär för patella och vilken diagnos hunden har. Står det UA så betyder det utan anmärkning. Det kan stå medial eller lateral följt av en siffra 1-3. Du kan också på samma sida titta på om föräldrarna är ögonlysta för eventuella ögonsjukdomar.

Om föräldrarna inte är granskade officiellt av veterinär så står det: Det finns inget registrerat veterinärdata för denna hund.

Använda så friska föräldradjur som möjligt i avel

Rasspecifika avelsstrategier avseende patellaluxation tas normalt fram av respektive rasklubb och kan behöva variera något beroende på förekomsten av patellaluxation, vilka kliniska symptom patellaluxation ger i rasen och vilka andra hälsoproblem/egenskaper man har att ta hänsyn till i avelsarbetet. I vissa raser accepteras hundar med patellaluxation grad 1 i avel förutsatt att dessa paras med normal individ (grad 0). 

Det är viktigt att skilja på klinisk påverkan för den enskilda individen och hundens lämplighet i avel. Även om en individ med grad 1 själv inte visar några kliniska symptom av sin patellaluxation är förväntan att en sådan individ har ett sämre avelsvärde avseende patellaluxation än en hund med normala knäleder.

Vad är Patellaluxation?

Patella betyder knäskål och luxation betyder förskjutning – patellaluxation innebär alltså att knäskålen hamnar ur led. Patellaluxation i ett eller båda bakben är en av de vanligaste ortopediska sjukdomarna hos hundar, och allra mest förekommer det hos små hundar. Patellaluxation orsakas av försvagning i strukturen kring knäskålen. Även skelettets vinklar och form längs hela bakbenet har stor betydelse. Åkomman är med stor sannolikhet ärftligt.

Vanligaste symptom på patellaluxation:

  • Hunden haltar stundvis eller permanent.
  • Hunden håller upp benet i vissa steg eller har en knäande gång. Det kan ske både med och utan tecken på smärta.

Veterinären ställer diagnos genom att känna på knäskålen och fastställer om knäskålen hoppar ur led helt eller delvis och om det sker spontant eller vid manipulering. Ofta görs även en röntgen för att titta på hur knäleden ser ut och hur hundens ben är formade.  

Patella graderas på en skala från 0 till 3 där 0 innebär att knäskålen är normal och ligger fast.

Grad 0 = Normal
Vid grad 1 kan den flyttas vid manipulering för att sedan av sig själv återgå till normalt läge.
Vid grad 2 kan knäskålen flyttas både vid manipulation och av sig själv.
Grad 3 innebär att knäskålen permanent är i fel läge och inte kan flyttas tillbaka till normalt läge.

Patellaluxation behandlas främst kirurgiskt, men om hunden inte haltar så kraftigt eller inte verkar ha ont kan man också behandla symptomatiskt med medicin, massage och rätt utfodring. Att stärka musklerna kring knäet samt att hunden håller en god vikt har ofta en positiv effekt.

Patellaluxation leder ofta till förslitningsskador i knäleden, vilket i sin tur leder till artros. I en del fall kan detta inträffa trots operation.

Källa Svedea och SKK

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s