Kunskap för att föda upp rastypiska hundar – Lär dig läsa hundens stamtavla

Foto: Kennel Black Orange’s

Att para ihop två snygga hundar det kan alla – men att få fram fina rastypiska hundar generation efter generation då krävs kunskap!

Här ska vi berätta hur du läser en stamtavla och vad det betyder att en uppfödare har fött upp flera generationer i en stamtavla. Ofta ligger det tiotals år av avelsarbete bakom en hund hos en framgångsrik uppfödare.

Stamtavlan ovan avser en hund där en uppfödare har köpt en tik av någon uppfödare och sedan låtit para henne med en hane hos en annan uppfödare. Det kan du se av kennelnamnen på mor och far och på hundens kennelnamn, ingen av dem börjar med samma kennelnamn. Hunden i sig kan vara precis lika fin eller finare än om en uppfödare skulle ha fött upp flera generationer i samma stamtavla. Fördelen med att en uppfödare har fött upp flera generationer själv är att då vet uppfödaren exakt vilka eventuella sjukdomar som ligger i generna och hälsostatus på alla de hundar som uppfödaren har ägt i stamtavlan.

Ovan ser du en stamtavla där uppfödaren har fött upp hunden, samt hundens far, farfar, farfarsfar samt farfars och farfarsmor. Samt mor, mormor, mormorsfar och mormorsmor. Uppfödaren vet i detta fall exakt hur alla dessa hundar ser ut, hur de mår, om de varit sjuka och vilket temperament dessa hundar har. Bakom den här valpen ligger mer än 12 års gediget avelsarbete. Detta kan du se genom att dessa hundars namn alla börjar med samma kennelnamn.

För att framgångsrikt föda upp hundar behöver du en mentor som kan mycket om avel och om rasens historia, om bakgrunden om hundar i stamtavlor, om kunskap om sjukdomar och som har sett och träffat hundar i flera generationer. En mentor som har öga för rasen och som är villig att dela med sig av sin kunskap. Kunskap och erfarenhet är det du behöver för att lyckas med din avel.

Här på Svenska kennelklubbens hunddata kan du kolla in hundens stamtavla

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s