NY FORSKNING: Rätt val av hundmat till hundvalpar förhindrar allergi hos vuxna hundar

Det finns ett samband mellan maten en hund äter som valp och de allergiska hudsymptom och klåda som drabbar hunden som vuxen, enligt en färsk studie från Helsingfors universitets forskargrupp Dogrisk.

Enligt studien minskar sannolikheten för allergisk klåda genom att valpen äter råfoder / färskfoder.

– Valpar som mellan åldern 2-6 månader utfodrades med rå nötmage, råa inälvor och mänskliga rester visade signifikant färre allergi- och atopisymtom i vuxen ålder. Däremot hade valpar som inte alls fick råfoder, åt det mesta av maten som torrfoder och/eller fick hundfoder gjort på en del frukt eller värmetorkade delar av djur betydligt fler av ovanstående symtom i vuxen ålder, säger Anna Hielm- Björkman, docent vid Dogriskforskning.

Forskare lyckades också fastställa vilken mängd råfoder som räcker: minst 20 procent av det dagliga intaget av foder.

Enligt studien hade hundar som inte åt något råfoder alls som valpar, eller vars mat innehöll mer än 80 procent torrfoder, betydligt fler allergiska hudsymtom som vuxna.

Redan en liten mängd burkmat och ”korvar” ökar allergi hos hund

Redan en liten mängd burkmat och ”korvar” ökar allergi hos hund

Sannolikheten för symtom som allergi ökade också avsevärt när valpar matades med 20 procent av annan bearbetad hundmat, så som våtfoder packad i burkar eller korvar.

– Resultaten tyder alltså på att det var raw food som främjade hudens hälsa i vuxen ålder, säger Hielm-Björkman i pressmeddelandet.

Baserat på resultaten från forskningen skall man inte hindra valpen från att ”njuta av de delikatesser” som finns i skogen, då hundar som ätit ”lufttorkade råfoder” som valp också lider mindre av andra hudsymptom som vuxna.

Vårt mål är att hitta sätt på vilka en hundägare kan påverka sitt husdjurs hälsa. I studien såg vi ett samband mellan den lägre förekomsten av AASS-symptom hos vuxna och tillhandahållandet av färska råvaror, och undvikandet av bearbetade livsmedel och sockerhaltiga frukter. Det är en bra början för alla ägare, säger forskaren Manal Hemida, doktor i veterinärmedicin, forskare vid forskargruppen DogRisk och nätverket Helsinki One Health, och en ledande forskare i denna studei.

Hemida påpekar dock att studien ännu inte bevisar ett orsakssamband utan ytterligare forskning behövs.

4 022 hundar ingick i studien

Materialet är baserat på en utfodringsundersökning på nätet där hundägare berättade om sin hunds kost när han var 2-6 månader gammal.

Det fanns 1 158 hundar med allergier eller atopi, de var över ett år gamla.

Endast friska hundar över tre år valdes ut som studiekontrollgrupp för att minska deras chanser att utveckla sjukdomen senare. Kontrollgruppen inkluderade 2 864 hundar.

Källa: Helsinginuutiset

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #alopeciaX #alopecia #pälsvård

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s