I princip alla veterinärer känner en kollega som tagit livet av sig

Foto: pixabay

Man har de senaste åren sett en svag ökning av anmälningar till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Förra året fick Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård in 244 ärenden. Det är 19 fler än föregående år. En veterinär fick en varning. 34 erinringar delades ut, varav övervägande delen var till veterinärer.

I princip alla veterinärer känner en kollega som tagit livet av sig, säger Magnus Rosenquist förbundsdirektör på Sveriges Veterinärförbund.

Det är mänskligt att fela, säg den människa som aldrig har gjort något fel?

Fel i vården sker både inom humanvård men också inom djursjukvården. Vi tycker att man i första hand skall prata med den veterinär eller veterinärklinik där man upplever att ens djur har blivit felbehandlad.

Om ett djur dör efter en felbehandling så är det ju oåterkalleligt, ingenting i världen kan återbringa djuret till livet tillbaka. Då kan det kännas som en liten tröst att veterinären får en tillrättavisning, men för många kan det räcka med att prata med veterinären i fråga och gå igenom vad som gick fel och bearbeta förlusten på det viset. Att göra en anmälan mot en veterinär kan bli en väldigt lång process och riva upp såren som precis har börjat läka.

Hur var och en agerar i en sådan situation är upp till var och en, det är dock bra att sätta sig ner med veterinären och prata igenom det som hänt. Veterinäryrket är oftast ett kall i livet och många veterinärer lider idag av psykiska problem på grund av dåligt bemötande av kunderna och rädslan över att bli anmälda. Veterinärer svartmålas också i olika grupper på facebook och sociala medier.

Källa: Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och Veterinärmagazinet

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #alopeciaX #alopecia #tjolöholm #blanchebonde

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s