Tävla med din hund

Hunden kallas av många för människans bästa vän och är ett uppskattat och populärt husdjur i många av världens länder. Många har hunden endast som sällskap medan andra gärna vill kunna vara aktiv tillsammans med sin fyrfota vän. Då kan det passa fint att tillsammans med sin hund träna och tävla i någon av alla de sporter som finns för hundar.

Den mest klassiska av alla tävlingar för hundar är den traditionella hundutställningen. För den okunniga kanske det inte känns som att det finns så mycket att träna på innan utan att det mest handlar om att få till ett fint exemplar av rasen genom avel. Sanningen är dock att det finns mycket som måste tränas på tillsammans med hunden innan det är dags för utställning. Först och främst är det disciplin och lydnad som måste tränas upp. En olydig hund är inte möjlig eller tillåten att ställa ut utan, då det krävs att ägare och hund är väl samspelta och kan jobba tillsammans. De olika momenten inom utställning ställer olika krav på hund och ägare. När hunden ska bedömas av domare är det viktigt att hunden kan stå stilla i samma ställning och när de senare ska uppträda i ringen behöver hunden kunna gå eller trava i takt med sin ägare.

Den som gillar lite mer fart och fläkt kan välja att tävla i agility med sin hund. Denna sport växer hela tiden i popularitet och är nog efter utställning den mest kända hundsporten. Här gäller det att så snabbt som möjligt lotsa sin hund genom en hinderbana. Hindren kan till exempel bestå av att gå på en gungbräda, springa igenom en tunnel eller hoppa över hinder av olika höjd. Det här är en sport för den som gillar att vara aktiv och motionera tillsammans med sin hund. Både små och stora hundar kan tävla och sporten passar speciellt för livliga brukshundar så som Border Collie och Jack Russel. Dessa hundraser älskar att få jobba med både kropp och hjärna, så om du låter dem tävla i agility kommer förhoppningsvis att åka hem med en glad och lugn hund.

En relativt ny hundsport som snabbt växer i popularitet är Freestyle. Då ska du utföra dans och tricks tillsammans med din hund till musik. Det här är en sport där alla hundraser och blandraser kan ställa upp. Det är bara att välja ut en favoritlåt och sen sätta igång att träna tillsammans. I den här sporten får du verkligen träna på och utveckla samspelet er emellan. Ni kan välja att tävla med ett helt fritt program där ni själva tar fram koreografin eller så kan ni tävla i så kallat ”Heel Work to Music”, där det gäller att pricka in ett antal förutbestämda fotpositioner. Alla hundar från 12 månaders ålder kan ställa upp i tävlingen och om man har en oregistrerad hund behöver man ett särskilt tävlingstillstånd från Svenska Kennel Klubben.

Om du har en känsla för detaljer och disciplin kan det vara passande att anmäla er till lydnadstävling. Här är samarbete, precision och följsamhet i fokus och det som bedöms av domarna i sporten. Det finns fyra olika tävlingsklasser och det är först när ekipaget har fått ett visst antal poäng i en klass som de kan flyttas upp till nästa. Detta gör att ni hela tiden känner er sporrade att utveckla samspelet och träna på både små detaljer och längre sekvenser av olika moment.

Som ni ser så finns det en rad olika tävlingar för hundar och deras ägare. Att tävla är något som lockar många, det är spännande och utmanande. Dock är det inte alla som tycker om att resa runt för att kunna tävla utan gärna gör det i sitt eget hem. Ett bra sätt att kunna uppleva tävlandets spänning hemifrån är att delta i någon av PokerStars dagliga turneringar eller någon av alla de andra tävlingar som anordnas online.

 

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #kennelblackoranges #dvärgspets #sverigesgulligastehund #instagram #köpahund #köpavalp #köpapomeranian #pomeranianvalp #hundvalp #MyDog2018 #mydog #hundutställning #göteborg #svenskamässan #pixie #bästapomeranianHusdjur

 

Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s