Grevinnan Blanche Bonde och hennes Pomeranian även kallad Dvärgspets

Grevinnan Blanche Bonde med fyra av sina älskade Dvärgspetsar Foto: Tjolöholms slottsarkiv (Copyright)

Grevinnan Blanche Bonde på Tjolöholms slott, känd som den första svensk som importerade rasen Pomeranian (tidigare kallad Dvärgspets) från Storbritannien till Sverige. Grevinnan var också först med att importera rasen Cairnterrier till landet.

Foto taget vid Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun

År 1916 registrerade Grevinnan Blanche Bonde kennelnamnet Tjolö, samtidigt importerade hon även Dvärgspetsar från Tyskland till Sverige. Färgen svart låg Grevinnan extra varmt om hjärtat. År 1920 var året som Grevinnan på allvar kom igång med uppfödning av Dvärgspets och det var också då hon importerade den första engelska Pomeranian hunden till Sverige.

Grevinnan hade stora framgångar i utställningsringen, både med hennes importer men också med egen uppfödda hundar, hon sågs ofta som vinnare även i uppfödarklass.

Foto: CH Shenley Zulu Tjolöholms slotts arkivbild

Grevinnan Blanche Bonde hade en speciellt framgångsrik Dvärgspets, Champion hanen Shenley Zulu, som var född år 1919 i England och importerades till Sverige som 1,5 år gammal. Redan år 1921 blev han svensk champion. Grevinnan var vid den tidpunkten den största uppfödaren av svarta Dvärgspetsar i Sverige och välkänd i hela Norden.

Grevinnan Blanche Bonde med hennes älskade Zulu

På en hundutställning i Göteborg 1923 beskrivs Dvärgspetsen Zulu som att ”ha en storartad päls och en hund mycket nära fullkomligheten”. Vid utställningen i maj 1925 beskrivs Zulu som en ”prima prima hund, den är om möjligt vackrare i år än förut”.

Stolta brev skrivna av Grevinnan Blanche Bonde om Zulus framgångar i utställningsringen.

Vackra Dvärgspetsen Billie, en ögonsten för Grevinnan

På 1930-talet var Grevinnan Blanche Bonde vice ordförande i Dvärghundklubben. År 1924 importerade Grevinnan Blanche Bonde den allra första Cairnterriern till Sverige. Det var tiken Tincy Of Gledsmuir och efter det hanen Placemore Prosperity.

Grevinnan Blanche Bonde mottog Hamiltonplaketten år 1929, för sina goda insatser inom hundaveln.

Foto från kennelklubbens utställning på Haga, år 1920, Grevinnan Blanche Bonde med en rad svarta Dvärgspetsar från kennel Tjolö.

Grevinnan Blanche Bonde hade också vita Dvärgspetsar (Pomeranian)

Grevinnans Dvärgspets Dina på en hundutställning i Norge

COPYRIGHT alla foton kommer från Tjolöholms slottsarkiv- Kennel Black Orange’s

Kennel Black Orange’s, är den enda Pomeranian kennel i Sverige, som haft den stora äran att få visa upp och representera rasen Pomeranian på Tjolöholms Slotts årliga Skördefest, sedan år 2012.

En bit Svensk Pomeranian historia!

Läs mera om Grevinnan Blanche bonde och hennes fantastiska Pomeranian hundar

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #alopeciaX #alopecia #tjolöholm #blanchebonde

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s