Norge förbjuder avel på Engelsk bulldogg och Cavalier king charles spaniel

Foto: pixabay

Enligt en dom i går i Oslo Tingsrätt förbjuds avel på hundraserna Engelsk bulldogg och Cavalier king charles spaniel, som båda har flera ärftliga hälsoproblem.

Raserna förbjuds inte i Norge men det blir förbjudet att avla på raserna, skälet till domen är brott mot avelslagen, och en lång rad sjukdomar som drabbar de båda raserna listades. Det handlar bland annat om CM, SM och hjärtklaffssjukdom har cavalier king charles och om BOAS, svårigheter att valpa och ortopediska problem hos engelsk bulldogg.

Att frågan kring avel av två hundraser har kommit upp i en norsk domstol beror på att föreningen Dyrebeskyttelsen Norge har stämt organisationerna Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog Klubb och Norsk Cavalierklubb samt sex enskilda uppfödare för brott mot paragraf 25 i den norska djurvälfärdslagen. Dyrebeskyttelsen Norge anser att klubbarna och uppfödarna avlat i strid med lagen under flera år och att en stämning var nödvändig för att få en konkret uttolkning av lagen. Norsk Kennel Klub säger sig vara förvånade över domen och fruktar att det kommer innebära negativa följder för hundvälfärden om det arbete som görs inom den norska kennelklubben och deras rasklubbar nu avslutas.

Lyssna på vad Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben säger om beslutet av avel på dessa raser till Sveriges radio här

Källa: SKK, Veterinärmagazinet, Läs domen hos NKK

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #alopeciaX #alopecia #tjolöholm #blanchebonde

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s