Vi räddade livet på vår hund med HLR

Chocken har fortfarande inte släppt då jag skriver detta, sent igår kväll fick vår hund ett hjärtstillestånd och föll ihop livlös utan puls, tillsynes helt död. Med en rejäl adrenalinkick och minnesbilder av en HLR video lyckades vi rädda livet på vår lilla Pomeranian.

Vår hund fick mest troligt en kollaps av en insatt medicin, hjärtat stannade plötsligt helt oförberett att slå och hunden föll ihop på golvet framför våra fötter. Bara några veckor tidigare hade jag sett att det skulle vara en HLR kurs för hundar, som jag gärna hade velat gå på. Men det blev inte tid att gå på kursen istället läste jag den gången på internet om hur man skall agera för att göra hjärt- och lungräddning på sin hund.

När situationen kräver så blir allt kaos, en del personer blir helt handlingsförlamade medan andra agerar instinktivt även om man kanske inte gör allt rätt men man försöker.

Jag tog tag i hunden, lade den framför mig på höger sida på golvet, jag konstaterade att han inte hade puls och hjärtat hade stannat. Jag tog tag i nosen, blåste två gånger i nosborrarna och började ge kompressioner. Jag hade totalt glömt bort hur många gånger jag skulle komprimera bröstkorgen men jag fortsatte samtidigt som jag skrek till min man att ringa veterinären.

Efter ett tag kände jag att den livlösa kroppen stelnade till i nacken och det gav mig hopp om att det kunde finnas liv, att han kunde komma tillbaka. Vid det laget fick vi tag på veterinären som kunde lotsa oss till när vi kunde sluta ge livräddande hjälp. Den lilla hundkroppen svarade genom att han öppnade ögonen, han stirrade fortfarande tomt och jag kände hur hunden drog ett första andetag. Jag bad min man springa och hämta B-sorb järnsirap och på inrådan av veterinären gav jag först 0.5 ml B-sorb på tungan som var helt grå, och sedan 0.5 ml B-sorb till. Då kunde jag ana en svagt rosa ton på tungan. Nu bad veterinären mig att nypa hunden i nosen och jag kunde se att han blinkade och fick liv i sina ögon. Veterinären bad oss ta tempen på hunden, tempen låg på 38.5.

Han låg fortfarande helt stilla på sidan med huvudet i min han, han andades tungt och var helt medtagen. Jag tror att vi låg så på golvet i 20 minuter, jag kunde inte ta in det som hade hänt. Efter en halvtimme reste sig hunden och jag kände att han var tillbaka. Det blev en lång natt men i morse var det en glad hund som slickade mig i ansiktet och då kom tårarna.

Fråga mig inte hur jag kom ihåg allt detta jag bara handlade som i trans samtidigt som hela hundens liv och död utspelade sig i mina tankar. Det kändes som en evighet även om jag inte kan säga exakt hur lång tid det tog att ge den livräddande hjälpen hunden behövde.

73 procent av de svenska hund- och kattägarna kan inte hjärt- och lungräddning på sitt husdjur vi rekommenderar att alla hundägare går en kurs i HLR man vet aldrig när du kan behöva rädda livet på din hund.

HLR – Små hundar

  1. Lägg djuret på höger sida.
  2. Placera ena handen där armbågs-spetsen möter bröstet, lägg andra handen på andra sidan.
  3. Komprimera bröstkorgen genom att trycka händerna mot varandra.
  4. Tryck ca 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 100-120 kompressioner/minut.
  5. Växla sedan till att göra två inblåsningar. Sträck djurets hals, forma munnen runt djurets nos och blås in luft så bröstkorgen reser sig. Tänk på att inte blåsa för hårt på små djur!

HLR – Mellanstora till stora hundar

  1. Lägg djuret på höger sida.
  2. Knäböj nära hundens rygg och placera händerna lite bakom och ovanför hjärtat.
  3. Tryck ner bröstkorgen med raka armar. Tryck hårt men krossa helst inte revbenen.
  4. Tryck ca 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 80-100 kompressioner/minut.
  5. Växla sedan till att göra två inblåsningar. Sträck djurets hals, forma munnen runt djurets nos och blås in luft så bröstkorgen reser sig.

Källa: Anicura HLR

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #alopeciaX #alopecia #tjolöholm #blanchebonde

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s