Pomeranian

Pomeranian – information om hundrasen. Storleken på en Pomeranian varierar mycket från individ till individ, rasstandarden säger att en Pomeranian skall vara 21 cm + – 3 cm, dock ej under 18 cm hög. 

Utseende

Man möter ofta Pomeranianägare ute på stan som undrar varför deras hund inte ser likadan ut som mina Pomeranian hundar eller som de Pomeranian hundar de har sett på någon hundutställning. Varför är deras hund så mycket större eller har så mycket längre nos, rygg etc. Svaret är, Pomeranian hunden härstammar från en större spets och har avlats ner till en dvärghund som den är i dag. Därav ser vi ofta många olika storlekar på rasen forfarande idag, det är inte ovanligt med Pomeranians som är till och med ca 24-25 cm höga.

Storlek

En mycket kort liten hund med en dubbel päls (täckhår och underull) som står rakt ut från kroppen. Den har en högt ansatt svans buren över ryggen och små upprätta öron. Mankhöjd är 21 cm +/- 3 cm. De vanligaste förekommande färgerna är: orange, orangesobel, röd, svart, creme och vargsobel. Andra färger förekommer.

Många uppfödare väljer att avla på de större storlekarna av tikar för att de oftast har lättare att föda fram sina valpar, en annan orsak kan vara att många anser att en större hund är sundare än de mindre hundarna. En större tik föder oftast fler valpar i kullarna, den större tiken kan föda 4-5 valpar i en kull medan den mindre tiken föder 1-2 valpar i kullen. Det betyder inte att en större tik alltid föder större kullar, men storleken spelar en viss roll på kullens storlek. Här spelar både ekonomi och smaksak in, vilket man väljer att avla på.

Sällskapshund?

En uppfödare kan aldrig lova dig hur stor din valp blir som vuxen, då rasen en gång varit en hund på ca 15 kg så ser vi fortfarande idag spår av detta i aveln och en stor del av hundarna ”drar” iväg och växer sig högre än 24 cm.

Typ av Pomeranian

Många som vill köpa Pomeranian kontaktar oss och säger att de vill ha den amerikanska typen men den skall vara så liten som möjligt. Detta går tyvärr inte ihop då, den engelska typen har en lättare benstomme och är ”klenare” bygd, medan den amerikanska typen ofta har tjocka ben med mycket päls på benen. Den amerikanska typen är ofta större än den engelska och har oftast en större päls.

Kort nos

Allt för kort nos är heller inget att sträva efter, det kan ge andningsproblem för din hund senare i livet, även om det ser sött ut med en ”nalle” så är det inte sunt för hunden. En kort nos kan ge luftrörs kollaps / Trachealkollaps vilket är vanligt hos rasen Pomeranian, läs mera här

Pomeranian är en liten och tuff hund som ska behandlas med förnuft så att den inte skadar sig och kan, på grund av sin storlek, inte leka med större hundar och små barn.

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #hundvalp #hundraser #hunduppfödare #tjolöholm #blanchebonde #göteborg #borås #blackoranges #kennel #hundras

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s