Utrustning för dig som är hundägare

Här kommer vi att tipsa dig som hundägare om hur du väljer rätt utrustning för livet med din hund och vad som är viktigt att tänka på då du som hundägare väljer kläder och utrustning till dina aktiviteter med din bästa vän, hunden. Allt du behöver veta om rätt kläder för rätt väder kan du läsa om här.

Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder heter det ju, och det ligger väldigt mycket i det talesättet. Väljer du rätt kläder så kommer du att kunna njuta av din tid med hunden mycket mer och slipper att lägga energi på att bli blöt eller för varm eller för kall. Alla vet att det inte är skönt att frysa eller svettas då man tillbringar mycket tid ute tillsammans med hunden. Så se till att du är väl förberedd, och satsa lite mer pengar på rätt kläder som sitter skönt, vi lovar dig att det lönar sig i längden att välja rätt redan från början.

För oss är det viktigt att ha så funktionsdugliga och lättvättade kläder som möjligt då vi till största delen av dagen tillbringar tid med vår hundar utomhus. Kläderna ska vara slitstarka och vattentåliga och jackan och byxorna ska ha många fickor med plats för mobilen, bajspåsar och hundgodis samt vattenflaska. Skorna ska vara väl vadderade och ha en bra sula och passform för att sitta skönt på fötterna under alla våra många långa hundpromenader. Du ska kunna slänga in din jacka i tvättmaskinen utan att vara rädd för att den tappar formen, samma gäller byxorna som ska tåla lite hårda tag och många tvättar. Och du ska kunna rengöra skorna på ett lätt sätt utan att du behöver vara orolig för att de blir förstörda. Hos oss är det inte slit och släng som gäller utan kvalitet och rätt passform.

Alla som har hund vet hur viktigt det är med att kunna tvätta sina kläder ofta, under lek och promenader blir det lätt tassmärken och dregel från hunden på din kläder. Vi uppmanar att du kollar tvättråden redan innan du bestämmer dig vilka kläder du ska köpa.

Vilken utrustning bör jag ha hemma?

Att ha hund är som att leva ett liv i naturen, du bör tänka noggrant igenom hela din garderob. Du bör planera vad du behöver allt från underställ till ytterkläder för att du ska få en så skön upplevelse som möjligt av dina långa promenader eller uteliv med din vän hunden. Det är inte bara sockorna som ska sitta skönt på fötterna, det är även skorna. För att skorna ska sitta skönt behöver du tänka på att materialet i sockorna andas och att sockorna inte har sömmar som skaver. Här gäller samma princip: betala hellre några kronor mer för ett par sköna sockor eller strumpor än att du köper några som du får skavsår av och ändå inte kan använda. Det gäller även resten av dina kläder i din garderob, välj kläder av material som andas och som är följsamma mot kroppen så kommer du att älska att vara ute i naturen med din hund. Eller för den delen, vilken hundsport du än utövar, agility, lydnad eller hundutställning, har du själv den bästa utrustningen och känner dig bekväm med dina kläder så kan du koncentrera dig på din hund på bästa sätt.

Vi som håller på med hundutställning är måna om att hundarna ska ha en så bra grundkondition som möjligt. Om hunden har god kondition och är frisk så har den mycket bättre förutsättningar för att göra bra ifrån sig även i utställningsringen. Vi börjar därför våra dagar med att alla hundar får minst en timmes motion i varierande terräng för att bygga muskler och hållas i fint hull. Våra hundar älskar att promenera i skogen, däremot håller vi alltid våra hundar kopplade då man aldrig vet vad man möter för djur eller andra lösspringande hundar i skogen.

Vilka skor är bekvämast för promenader?

Vi har i princip tre olika slags bekväma skor i vår garderob för våra hundpromenader. ”Vanliga” joggingskor fungerar bra för promenader på vägar och skogsvägar medan vi använder vandringsskor då vi promenerar i skogen. Om vi planerar att merparten av våra promenader går genom skogsterräng så väljer vi vandringsskor och vet vi om att vi mest kommer att gå på vägar så är joggingskor att föredra. Här är det viktigt med en slitstark sula. För några år sedan köpte jag fem par joggingskor under en säsong, då sulan slets slut på drygt en månad av promenaderna. Jag kan tillägga att jag då promenerade drygt 20 000 steg dagligen. Man kan ju tycka att ett par skor ska hålla lite mer än bara drygt 6 veckors användning. Problemet var att skon var så himla skön på foten att jag envisades med att köpa samma sko hela tiden trots att den slets ut på relativt kort tid. Ur miljösynpunkt var det inget bra köp så leta hellre efter en sko som håller lite längre och ändå känns skön på foten. Hos Widforss.se hittar du skor och kängor för hundpromenader.

För våra promenader i vinterväder har vi en vandringskänga av kraftigare material som håller värmen inne i skon och håller fukten ute och som har en kraftigare sula som förhindrar fallskador. Vi brukar också använda broddar då det är isigt eller halt ute, då det lätt händer att man annars kan falla och slå sig. Då du har hittat dem skor och kängor som känns sköna för just dig, kan du börja fundera över resten av kläderna du behöver ha i din garderob för ett liv med hunden.

I denna guide hittar du tips på hur du ska hitta den perfekta kängan som passar just dig och dina egna behov. Guide: Vilka kängor ska jag välja?

Underställ och lager på lager

På vintern är det viktigt att välja ett skönt underställ, tänk också på att välja kläder till lager på-lager principen som håller värmen bättre och som du kan ta av dig om du känner att du blir varm. Tjocka jackor och tröjor är inte att föredra då du ska ut och aktivera din hund. Välj hellre en lite större vindtät och vattentät ytterjacka så att du kan ha flera lager av kläder under. Då man aktiverar hunden så är det sällan nödvändigt med en riktigt varm vinterjacka, en jacka med lite foder och en varmare fleecejacka under och underställ brukar räcka fint. Allt för att man inte ska bli alldeles för varm och svettig, då är det inte skönt att vara ute utan man tappar orken ganska fort. Det är inte meningen att du ska vara våt av svett då du kommer hem efter en annars så skön och trevlig stund med hunden.

Här hittar du den sköna Pinewood W’s Wilda Parka Plum jackan. Köp Pinewood W’s Wilda Parka Plum på widforss.se. Jackan är i storlek M och jag är 168 cm lång med normal kroppsbyggnad. Vill du ha utrymme för lite kläder under ska du välja en storlek större.

Handskar eller vantar och mössa?

På vintern behöver du också ett par greppvänliga vindtäta smutsavvisande handskar. Thermovantar fungerar också bra. Huvudsaken att du bekvämt kan hålla i hundens koppel trots att du bär lite tjockare handskar. Att frysa om fingrarna eller komma hem med blåfrusna fingrar efter din promenad med hunden är inte roligt. Det kan också resultera i att du blir ordentligt förkyld och missar många trevliga stunder med din hund bara för att du ligger nedbäddad i sängen då du haft fel utrustning på dig.

En skön mössa eller pannband av fleece håller dig varm om huvudet. Här gäller samma regel, tänk på att mössan inte får vara för varm men den ska ändå hålla kylan ute så att du inte fryser om öronen.

Vad ska jag välja för kläder under våren

Nu närmare våren är det skönt att slippa bära så mycket kläder, då är det skönt med en vindtät och vattenavvisande jacka som även är smutstålig. En sådan jacka är egentligen stommen i din garderob som hundägare. Det är värt att satsa lite mera pengar på några riktigt bra jackor, en lite tunnare och kortare jacka och en jacka som är lite längre. Då kommer du långt. Tänk också på att jackan ska ha en

huva, du vet aldrig när det börjar blåsa eller om det plötsligt börjar regna, då är det skönt att kunna fälla upp huvan och du behöver inte avbryta din promenad eller träning bara för att du fryser.

Arrak Akka Softshell Jacket Lady Black/Pink Köp Arrak Akka Softshell Jacket Lady Black/Pink på widforss.se. Jag har valt storlek M som sitter ganska tajt till kroppen. Här ryms det varken fleecetröja under eller annat mellanlager. Jag tycker att jackan är liten i storlek så välj gärna en storlek större än du brukar ha om du vill ha något under. Jag gillar att ha några plagg som sitter åt lite och då har jag även en jacka i garderoben som det ryms något extra plagg under. Men nu till våren älskar jag denna sköna jacka av kortare modell.

Ryggsäck eller midjeväska

Vi har också alltid med oss en liten ryggsäck eller midjeväska med stora fickor på våra promenader. I den förvarar vi vattenflaska, litet förstahjälpen-kit, vattenskål, ett extrakoppel och halsband samt annat smått och gott som kan tänkas behövas för lite längre vistelser ute. Här är det samma tänk som gäller: ryggsäcken ska vara bekväm att bära och inte skava någonstans. Det viktigaste med all utrustning är att du själv känner dig bekväm med dem. Det är inte utseendet som betyder något utan bekvämlighet är A och O. Sedan att utrustningen ser fin ut är ju ett stort plus men för vår del är det bekvämlighet som är det viktigaste. Vi vill ge all vår uppmärksamhet till hundarna då vi umgås med dem. Inte behöva tänka på något annat än full fokus på hundarna.

Regnställ

Det där med regnväder är lite knepigare då en riktigt bra regnjacka sällan andas, med riktig regnjacka menar vi den klassiska regnjackan i gummiliknande material som galon. Den regnjackan är 100 %

vattentät men andningsförmågan är lika med noll. De regnställ eller skalplagg som andas håller dig oftast inte torr om du är ute flera timmar i tilltagande regn. Det är ju inte skönt att med en vanlig 100 % vattentät regnjacka bli våt av svett inifrån efter en relativt liten aktivitet eller tvärtom bli våt av regn utifrån med ett dåligt skalplagg, ingetdera är att föredra. Lagom är ju alltid bäst. Men och andra sidan så är det väl så att inte många hundar trivs att vara ute i spöregn heller men man vill ju inte riskera att bli våt intill kroppen så att välja rätt kläder för de regniga dagarna känns extra viktigt. Vi har riktiga regnjackor i garderoben men vi använder dem väldigt sällan. Oftast räcker det med att ha ett skalplagg som har en vattenpelare på 10 000 till 15 000 mm eller mer.

Mina bästa tips på utrustning

Här under samlar vi våra allra bästa tips på utrustning som underlättar din vardag med hunden. Det finns idag en uppsjö av olika tillbehör på marknaden som du kan välja och vraka i för att underlätta för just dig som hundägare. Vi har valt ut några som vi tycker att ger oss som hundägare en hjälp på vägen i vardagen och i vår hobby hundutställning.

Hundväska eller bära hunden på armen?

Har du en liten hund så som vi har, så kan du med fördel skaffa dig en hundväska, den kommer väl till pass om du planerar att gå lite längre sträckor om den lilla hunden eller lilla valpen inte orkar gå hela tiden. Att bära en liten hund kan tänkas vara lätt men prova själv, efter några kilometer önskar man att man hade haft en liten behändig bärväska. En liten hund blir förvånansvärt tung att bära längre sträckor utan väska. De flesta småhundar finner sig i att bli burna i en hundväska, de brukar sätta sig till rätta och njuta av färden lika mycket som du njuter. Vår lilla hund Bambi brukar få åka snålskjuts de sista kilometrarna hem, men hon är noggrann med att få gå ner och använda sina egna ben de sista hundra metrarna på promenaden.

Keps eller solglasögon

Nu då solen börjar titta fram och det är vår i luften kan solskenet kännas väldigt ovant för ögonen, speciellt på morgonen eller på kvällen då solen håller på att gå ned och ligger lågt vid horisonten. Att ständigt gå och knipa med ögonen för att undvika solens starka strålar frambringar huvudvärk till vem som helst. Då kan det vara skönt med ett par riktigt trevliga snygga solglasögon eller en snygg keps att ha på huvudet som ger solskydd för ögonen. Då solen ligger lågt och bländar i ögonen så kan det också vara svårt att upptäcka bilar och andra fordon som du får möte med, så en keps kan till och med rädda liv.

Solskydd för varma sommardagar

Nu under coronapandemin har vi haft några år då vi inte alls har utövat vår hobby som är hundutställning. Vi ser däremot fram emot att börja med det igen och förbereder oss så att vi har all utrustning hemma vid säsongsstart. Här kommer ett av våra bästa tips till alla ni, som liksom vi, håller på med hundutställning. Alla vet säkert hur varmt det kan bli i ett utställningstält på en hundutställning en helt vanlig sommardag i Sverige. Då kan det vara extra skönt med en silverduk eller det är egentligen ett aluminiumnät som reflekterar 90 – 95 % av solens strålar så att det känns svalt och bra inne i tältet trots att det utanför kan vara 30 grader varmt. Aluminiumnätet är nog den bästa uppfinningen som gjorts de senaste 20 åren inom just hundutställning. Det finns liknande solskydd för bilen och dessa kan vi varmt rekommendera. Det är väl placerade pengar att investera i ett sådant solskydd. Dessa aluminiumnät finns i olika storlekar och vi köpte för några år sedan ett sådant nät för att ha över hundburarna på utställningen. Då var dessa nät helt nya på marknaden och

vi blev väldigt förvånade över hur effektiva dessa nät faktiskt är. Hos Widforss.se hittar du silvertält.

Klädborste eller klädvårdsrulle?

Hundhår och åter hundhår, alla som har hund känner väl igen sig, det finns hundhår överallt. Bara för att man har hund så måste man inte ha hundhår överallt, det finns väldigt bra verktyg för att ta bort hundhår med. Den traditionella klädborsten kommer alltid att bli nummer ett för oss, men klädvårdsrullen finns även den med i väskan vart vi än går. Ett tips är att klädvårdsrullen även fungerar fint till att rengöra soffan med. Vi köper alltid mängder med klädvårdsrullar, just för att rengöra soffan med. Våra hundar älskar att ligga i soffan och vi har inte hjärta att neka dem att hoppa upp i den. Ett tips är att först använda klädborsten så noggrant som möjligt, sedan därefter använder man klädvårdsrullen över hela soffan. Har man en stor soffa som vi har, så kan det tyvärr gå åt en hel klädvårdsrulle för att rengöra hela soffan från hundhår. Vi gör detta en gång i veckan riktigt noggrant så det går åt många klädvårdsrullar hemma hos oss.

Sedan är det ju inte endast soffan och bilen som behöver rengöras med klädborsten, det är ju alla dina kläder dagligen. Så ett hett tips, skaffa både klädborste och klädvårdsrullar om du skaffar dig en hund, tro mig du kommer att behöva många sådana.

Här hittar du Trixie klädborste dubbelsidig Köp Trixie Klädborste dubbelsidig på widforss.se

Dyrt att skaffa sig en hund?

Många tycker att det är dyrt med att köpa en hund, att själva hunden idag kostar mycket. Priset på hundar har stigit med upp till 90 % under pandemin då efterfrågan på hundar blev riktigt stor. Men vi tycker att inköpet av en hund bara är en liten del av vad hunden kommer att kosta under dess livstid som uppskattningsvis är på ca 15 år. Det finns dem som uppskattar att en hund kommer att kosta hundratusentals kronor om du räknar med all utrustning till dig själv plus utrustningen för din hund.

Hundfoder, försäkring, veterinärutgifter, leksaker, hundbäddar ja listan kan göras lång på allt du behöver till din hund.

Att äga en hund är en livsstil, lite som att spela golf, att rida eller ja vilken hobby som helst. Hunden är en familjemedlem och oftast är det friluftsmänniskor som skaffar sig en hund. Man vill helt enkelt ha en kompis med sig ut i naturen. Mycket av det som står på vår tipslista över vad du som hundägare skall ha för utrustning är saker och kläder som du kanske redan har hemma eller som du ändå skulle skaffa dig för att du helt enkelt trivs med ett liv i naturen. Det är en självklarhet att satsa lite på sig själva också. Under alla år med hund har vi lärt oss hur viktigt det är med utrustning till oss själva. I början dög nästan vad som helst, men nu är det en självklarhet att köpa kläder och skor som passar för hundlivet. Idag skulle vi aldrig kunna tänka oss att ta en promenad med hunden utan att byta om till passande kläder. Det känns nästan så att vi lever största tiden av dagen i vår hundförarutrustning och byter om då vi ska ”leva ett vanligt liv” och gå på stan eller åka till affären. Man tänker inte på hur livet och vår klädstil har förändrats som hundägare innan man träffa någon som inte har hund. För oss känns det ändå som att vi lever ett friluftsliv och hundarna är en självklarhet som ger oss ett hälsosamt liv med mycket rörelse och frisk luft. Det finns flera olika studier och forskning som visar på att hundägare lever längre och är friskare än de som inte har någon hund. Till grund för detta är just alla promenader som hundägarna gör i ur och skur utan att tänka på det. Man får mycket glädje av ett liv med en fyrbent vän. Hos Widforss.se hittar du ett stort utbud friluftskläder och hundförarkläder.

Här kommer en lista på vad du som hundägare behöver ha hemma

– Joggingskor

– Vandringsskor

– Vandringskängor

– Sockor utan sömmar

– Strumpor utan sömmar

– Underställ

– Tunn mössa eller pannband

– Handskar eller fingervantar

– Bekväma byxor

– Fleecetröja

– Kortare vindtät jacka

– Lite längre vindtät jacka med många fickor

– Regnjacka eller skalplagg

– Ryggsäck eller midjeväska med stora fickor

– Förstahjälpen-kit

– Extra koppel och halsband

– Klädborste eller klädvårdsrulle

– Väska till hunden

– Vattenskål

– Keps

– Solglasögon

– Solskydd till bilen eller till utställningstält

I samarbete med Widforss.se

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #hundvalp #hundraser #hunduppfödare #tjolöholm #blanchebonde #göteborg #borås #blackoranges #kennel #hundras #widforss

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s