Från den 1 mars till den 20 augusti är det lag på att hålla hunden kopplad

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du enligt lag hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen, eftersom de vilda djuren har ungar. Hunden ska i praktiken hållas i koppel och det gäller såväl sällskapshundar som jakthundar.

Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. För att hunden ska få vara lös krävs att du har sådan kontroll över din hund att det motsvarar åtminstone ett osynligt koppel. Hunden får i sådana fall bara vara några få meter från dig och under samma kontroll som om den vore kopplad och skall kunna kallas in omedelbart.

Detta innebär att hunden ska hindras från att springa lös där det kan finnas vilt även om hunden kommer på inkallning.

Inte bara vilt

Går hunden inte att fånga riskerar den att bli skjuten, vilket var fallet vid en händelse i början av december 2018 när en jakthund som angrep och skadade en ko avlivades av en jägare. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

Hundägare har så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att du till och med kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. I ansvaret ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller.

SVERIGES GULLIGASTE HUND

#shampoo #christensen #bästa #shampo #pälsvård #hundar #toppom #pomeranian #pälsvård #pomeranian #dvärgspets #hunduppfödare #hundblogg #patella #köpavalp #hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Detta inlägg publicerades i Indy – Sveriges gulligaste hund. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar